Program Österlen lyser 2022

Här växer programmet fram allt eftersom programpunkterna kommer in.

Programmet  är fördelat på fredag 4/11, lördag 5/11, och söndag 6/11 samt sorterat på by och därefter på startid. Fredagen startar dock med Tomelilla som är Årets ljusby. Därefter följer byarnas olika programpunkter. Klickar du på  Arrangör: efter programpunkten så kommer du till arrangörens hemsida där kan du ofta läsa mer.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar, tillkommande program eller rena fel.

Fredag 4/11

Tomelilla

Årets ljusby Tomelilla har blivit utvalda som årets Ljusby under Österlen Lyser 2022. Detta innebär att vi kommer lysa upp på olika sätt i vår kommun. Tomelilla kommer att ha en invigning med extra mycket ljus och aktiviteter på Torget den 4:e november.
Med allt fint som hänt på och runt Torget, med nybyggnader och renoveringar finns det mycket att fira som Årets ljusby 2022. Med stort engagemang och stor entusiasm axlar Tomelilla kommun Årets ljusby 2022.
18.30 Invigningen av Österlen lyser 2022 på Tomelilla Torg.

12.00-17.00 Palatz Galleri Pall Solnes ställer ut sin konst i galleriet på Gustafs torg 2. Välkomna!
Arrangör: Pall Solnes

17:00-19:00 Tomelilla konsthall Kvällsöppet med finissage på konsthallen. 18.00 Öppen visning. Ingen föranmälan krävs. Kostnadsfritt evenemang.

Den lysande Spettekakan är ett pågående förslag som konstverk och belysning i skånska rondeller. Designen är klassisk, och den upplyser oss om livets sötebrödsdagar förr, nu och i framtiden. Tillverkningstekniken är en modern version av det traditionella spritsandet, utfört av en industrirobot, men designat och format för hand av konstnären Carin Pleininger. Spettekakan finns i Sparbanken Skånes fönster under hela helgen.
Arrangör: Carin Pleininger

Anklam – Komstad

Genväg Österlen Vi lyser upp hela Genväg Österlen väg 1570 från Anklam till Komstad. Företagen längs Genväg Österlen har olika öppettider och lyser upp både på dagen och kvällen och visar upp sina verksamheter. (Se resp företag och ort). Det serveras mat, dryck, underhållning och mycket värme längs vägen.
Arrangör: Genväg Österlen

Baskemölla

17.00-22.00 Tjörnedala konsthall Finalhelg för utställningen Ögonblick, måleri, grafik och fotografi med John E Franzén, Torbjörn Limé och Lina Karna Kippel. Utomhus utanför konsthallen har du möjlighet att bli fotograferad med våtplåtsteknik av fotograf Hans Jonsson och få ett unikt porträtt av dig själv att ta med hem. Kostnad 500 kr/porträtt.
Arrangör: ÖSKG/Tjörnedala konsthall

Brantevik

10.00-20.00 Fiskvagnen i södra hamnen på Brantevik håller öppet hela dagen. From kl 17.00 går våra Paellapannor för högtryck. Paellan serveras med painriche. Denna kan ätas på plats eller kan avhämtas.
Förutom Paella har vi som vanligt Färsk fisk, Rökad fisk, Fiskrätter och div sillinläggningar.
Arrangör: Branteviksfisk

15.00 Sköllengården ovanför Brantevik tänder upp med eldkorgar och ljus. Och restaurangen är öppen. Boka bord. på hemsida eller mail. Njut av en mysig miljö i en klassisk skånelänga på Österlen. Vi kommer även sälja ut inredningsprylar som har tillhört vår gamla inredningsbutik Fröken Alfrida till ett väldigt förmånligt pris.
Arrangör: Sköllengården

Bästekille

11.00-18.00 Fabriken Finalhelg för två stora utställningar. Måleri, grafik och skulptur med en av Sveriges främsta konstnärer – PG Thelander. Fotografier av Wolfgang Volz, som dokumenterade samtliga verk av Christo och Jeanne-Claude, från 1971 till Triumfbågen 2021. Entré 140kr inkl katalog och konstvisningar kl 13, 15 och 17. Dokumentärfilmer om PG Thelander samt Volz/Christo & Jeanne-Claude visas under hela helgen. Varmt välkomna.
Arrangör: Fabriken Bästekille

Everöd

16.00-20.30 Wenanders Möbler & Ting Jag restaurerar möbler och ting, med traditionella hantverkstekniker och reversibla material. I min butik på bygatan i Everöd, 4 km norr om Tomelilla, finner du allt ifrån herrgårdsmöbler till allmoge av hög kvalitet. Har du frågor om dina egna äldre möbler ta med foton. Tel 0707-558802
Arrangör: Wenanders Möbler & Ting

Gislöv

11.00-19.00 BRICK Österlen I cafét serveras pannkakstårta med bär och grädde, långkokt högrevschili med nachos och gräddfil, grillade mackor, gokaffe och fika. Vår butik med härtillverkad inredning håller öppet. Österlen lyser firas med en tipsrunda i form av spännande ljusinstallationer runt gården. Pris till alla som deltar samt en 1:a pris vinnare som dras efter helgen.
Arrangör: BRICK Österlen

Hammenhög

11.00-17.00 En liten bit av Medelhavet Välkomna att besöka Medelhavet på Österlen! I vår trädgård, höstens färgpallet i vacker harmoni! I vår butik dofter, färger och smaker från Medelhavet, En upplevelse för alla sinnen både ute och inne!
Arrangör: En liten bit av Medelhavet

11.00-20.00 SoulArt gallery Simrishamnvägen 55, Uppvisning av konst från Sverige, Polen, Indien och Tibet. Stor urval av keramik, skulpturer samt sjalar, jackor och väskor från Indien. Välkomna!
Arrangör: Dana Wislocka

15.00-20.00 Antikt, Retro-Loppis, Kuriosa, Konst mm. REA på alla tavlor med 50 procent. Välkomna till en uppvärmd lokal på c:a 1300 m2. Här säljs allt mellan himmel och jord. Välkomna och kolla och hitta Era fynd!
Arrangör: Allt i Allo Österlenkonsult

Hannas

11.00 Cederqvist Anti & Vin Här lyser ständigt flitens lampa och en kopp kaffe finns alltid för den törstige. Hjärtligt välkomna att besöka en av Skånes roligaste Antikaffärer!
Arrangör: Cederqvist Antik & Vin

Kivik

16.00 Byalaget på Kivik Hela byn är upplyst av marschaller, eldkasar inramar hamnplan. Folk går man ur huse till hamnplan!
16.00 Boule-spel med Spf Seniorerna, Byalagets tipsrunda med priser.
18.00 Helena och Christoffer Holmgren bjuder på musikquizz. Priser till de tre första, som klarat krysset!
18.45 Kyrkoherde Per Frostensson invigningstalar.
De första 200 bjuds på varm dryck, grillad korv eller soppa.
19.00 egna rislyktor skickas upp.
Sponsorer: Buhres på Kivik, ICA Kivik, Kaptenshuset, Kiviks Turism, Kiviks Musteri
Arrangör: Byalaget på Kivik

16.00-20.00 Kiviks Trädgård Österlen lyser-marknad i vårt stora växthus. Passa på att inhandla hantverksprodukter från lokala producenter. Upplyst trädgård. Fina erbjudanden i butiken. Aktiviteter. Korvgrillning.
Arrangör: Kiviks Trädgård

18.00-21.00 Kiviks Musteri Restaurang Kärnhuset flyttar ut på vår upplysta innergård och serverar varm soppa. Här finns också en must- och ciderbar, samt skön musik med Michael Strömqvist. Kvällsöppet i Musteributiken och Äpplets Hus. Upplyst traktor och vagn kör i loop mellan musteriet och Kiviks hamn. Välkommen att åka med gratis!
10.00-17.00 Öppet som vanligt i Musteributiken, Äpplets Hus och restaurang Kärnhuset.
Arrangör: Kiviks Musteri

Komstad

10.00-17.00  & 18.00-20.00 Skoaffären på Österlen Skoaffären på 500kvm för hela familjen.”LYSANDE” priser mellan 18.00-20.00 då lämnar vi 20% rabatt på hela sortimentet. Välkommen!
Arrangör: Komstad skor

Köpingebro

10.00 Österlenkryddor tänder upp gården med marschaller och bjuder in till sin servering, med stämningsfullt tända ljus. Vi erbjuder vår klassiska saffransfika med saffranspannkaka som ni även kan köpa med hem. Gårdsbutiken är välfylld och har smakprover av årets nyheter. Meny 1 Saffranspannkaka med hemkokt salmbärssylt och grädde, kaffe eller te. Meny 2 Saffransglass med hemkokt salmbärssylt och grädde, kaffe eller te. Pris: 100:-/person. Vänligen förbeställ glass.
Arrangör: Österlenkryddor

Nybostrand

17.00-18.00 Österlenskatten Öppen ateljé , galleri och butik med konst och presentartiklar för alla som gillar katter.
Arrangör: Österlenskatten

Onslunda

11.00-20.00 Borstakongen Borstbutik & Café Vi lyser upp borstbutik & café. Borstbutiken fylld med borstarna du inte trodde dig behöva, här finns även lokala hantverkare. Fotoutställning, utförsäljning av borstar och böcker, 1 trp upp. Cafeét serverar smörgåstårta, bakelser mm. Ta med hem eller fika i vår servering, med mysig belysning.
Arrangör: Borstakongen Borstbutik & Café

Sandhammaren

17.00-22.00 Sandhammarens fyrplats Se från fyrbalkongen strålarnas svep över sjö och skog.
I oljeboden visas foton från Österlen av Carl Fredrik Olsson och Christina Broomé Alamin.
Arrangör: Föreningen Sandhammarens Fyrplats

Sankt Olof

17.00-19.00 Ljusdisco för barn från förskoleklass till sexan i Sankt Olofs medborgarhus. Fritt inträde inklusive en dricka och lite tilltugg.
Arrangör: Föräldraföreningen Sankt Olof och Vitaby

Simrishamn

12.00-19.00 Olaols Gelato mellan Gladsax och Baskemölla. Gelato med smak av hösten; aronia & kanel, havtorn & vit choklad, saffran, björnbär & lavendel. Generösa våfflor, vete eller bovete, med matiga röror. Vegan alternativ finns. Kaffe, te och kall dryck. Egentillverkade efterrättssåser och keramik. Välkommen till vår upplysta 1800-talsgård.
Arrangör: Olaols Gelato

15.30-19.30 Kura Skymning  Hjärtevärmande sydda bilder i fritt symaskinsbroderi av siden och mängder av stygn. Utställningen är på Gröna gårdens samlingsrum, på Stenbocksgatan. Följ ledljusen…. skyltat från Stenbocksg och Järnvägsgatan.
Arrangör: Cillas sydda bilder

16.00-20.00 Skeppargårdens Galleri  Skepparegatan 5 (gårdshus). Utställning av foton i spännande ljus av fotograf Ove Deilert. Ylva Stockelberg berättar om sin vinbok och sina kattböcker. Upplyst innergård. Vi bjuder på fika!
Arrangör: Skepparegårdens galleri

17.00-20.00 The Swedish Academy of Realist Art Välkommen till vår vackra konstskola, en av få i världen som utbildar i klassiskt/realistiskt måleri. Njut av vackra konstverk i skenet av levande ljus.
17.30 Rundvisning av skolan.
18.00-20.00 Porträtteckning/måleri för den som vill, även detta endast upplyst av kandelabrar. Kostar ingenting men ta med eget material. Kaffe/te och hembakad kaka finns att köpa.
Arrangör: The Swedish Academy of Realist Art

18.00 Nattorientering Prova en enkel nattorientering i stans fina parker eller en mer avancerad bana som utmanar. Det går också bra att promenera runt. Den enkla banan är barnvagns- och rollatorvänlig. Start och mål vid Brunnsparkens scen. Det är möjligt att starta mellan kl. 18.00–20.00. Du får en karta och låna elektronisk stämpling – tag med fick- eller pannlampa så hittar du kontrollerna lättare. Startavgift per grupp är 50 kr. Vi bjuder på kaffe & pepparkakor efter avslutad orientering.
Arrangör: Simrishamns OK

Skåne Tranås

10.00-20.00 Längorna Vi lyser upp både ute och inne och butiken är fylld med unika plagg och accessoarer från märken som Olars Ulla, Ewa i Walla, Aino, Sahara London, m.flera. Vi bjuder på tilltugg och har erbjudanden hela helgen. Välkomna in.
Arrangör: Längorna

12.00 Bäddsoffexperten Vi släpper vår senaste svensktillverkade soffnyhet. Givetvis lyser vi upp hela kvällen.
Arrangör: Bäddsoffexperten

Smedstorp

11.00-16.00 Gamla Bryggeriet Visningsträdgård, gallerier med konstsmide.
Arrangör: Gamla Bryggeriet

Östra Ingelstad

18.00-21.00 I vått och torrt Välkomna till vår mysiga miljö i skenet av eldar och ljus. Inspireras av vår belysning till trädgården och det magiska när marschaller lyser i alla rostiga dekorationer! Upplev vårt runda växthus som har en speciell mysfaktor. Extraerbjudanden! Se våra nyheter inför julen! Dagtid, öppet som vanligt tors – sön 11.00-17.00. Passa på sista öppethelgen för säsongen!
Arrangör: I vått och torrt

 

Lördag 5/11

Andrarum

18.00 Upplev en spöklik maskerad! Stig in bland skuggor och fladdrande ljus. Snart vänjer sig ögat och de maskerade gästerna träder fram ur mörkret. Bli inte rädd! Maskerna vill bara roa sig, spela bräde, spå din framtid, sätta puder på dina kinder – kanske vill du ha en mouche? Allt kan hända när det är maskerad på 1700-talets Christinehof! Kom gärna i egen mask eller köp i receptionen. Caféet är öppet. Entré 100 kr. Barn gratis.
Arrangör: Kulturföreningen Christinas Wänner

Anklam – Komstad

Genväg Österlen Vi lyser upp hela Genväg Österlen väg 1570 från Anklam till Komstad. Företagen längs Genväg Österlen har olika öppettider och lyser upp både på dagen och kvällen och visar upp sina verksamheter. (Se resp företag och ort). Det serveras mat, dryck, underhållning och mycket värme längs vägen.
Arrangör: Genväg Österlen

Brantevik

11.00-19.00 Fiskvagnen i södra hamnen på Brantevik. Färsk fisk, Rökad fisk, Fiskrätter, Wallenbergare, Laxkorv och div Sillinläggningar.
Arrangör: Branteviksfisk

15.00 The 4 Elements Ola Sivhed och Vassili Neplokh presenterar The 4 Elements ett konst projekt som gestaltats på Österlen och som nu efter vernissagen i Victoria på Seychellerna har påbörjat sin resa runt om i världen. Vi utlovar en häftig upplevelse. Varmt välkomna till røgen i Brantevik
Arrangör: Ola Sivhed

15.00 Sköllengården ovanför Brantevik tänder upp med eldkorgar och ljus. Och restaurangen är öppen. Boka bord. på hemsida eller mail. På kvällen kl 20.00 spela Christian Kjellvander live, biljetter finns att köpa på vår hemsida. Vi kommer även sälja ut inredningsprylar som har tillhört vår gamla inredningsbutik Fröken Alfrida till ett väldigt förmånligt pris.
Arrangör: Sköllengården

Bästekille

11.00-18.00 Fabriken Finalhelg för två stora utställningar.  Måleri, grafik och skulptur med en av Sveriges främsta konstnärer – PG Thelander. Fotografier av Wolfgang Volz, som dokumenterade samtliga verk av Christo och Jeanne-Claude, från 1971 till Triumfbågen 2021. Entré 140kr inkl katalog och konstvisningar kl 13, 15 och 17. Dokumentärfilmer om PG Thelander samt Volz/Christo & Jeanne-Claude visas under hela helgen. Varmt välkomna.
Arrangör: Fabriken Bästekille

Everöd

11.00-20.00 Wenanders Möbler & Ting Jag restaurerar möbler och ting, med traditionella hantverkstekniker och reversibla material. I min butik på bygatan i Everöd, 4 km norr om Tomelilla, finner du allt ifrån herrgårdsmöbler till allmoge av hög kvalitet. Har du frågor om dina egna äldre möbler ta med foton. Tel 0707-558802
Arrangör: Wenanders Möbler & Ting

Gislöv

11.00-19.00 BRICK Österlen I cafét serveras pannkakstårta med bär och grädde, långkokt högrevschili med nachos och gräddfil, grillade mackor, gokaffe och fika. Vår butik med härtillverkad inredning håller öppet. Österlen lyser firas med en tipsrunda i form av spännande ljusinstallationer runt gården. Pris till alla som deltar samt en 1:a pris vinnare som dras efter helgen.
Arrangör: BRICK Österlen

20.00 Halmpyramiden vid Bragestenarna sydost om Gislövs by tänds.
20.30 Samling i Gislövs gamla smedja där ässjan brinner och varm dryck serveras. Alla är varmt välkomna!
Arrangör: Gislövs Smidesmuseum och Byagille

Gröstorp

17.30 Vi sätter ut marchaller från vattentornet genom hela byn ända ner till hamnabro. Börjar tända ca 17.30 sen träffas vi på Lusses Pub och äter soppa för dom som har anmält sig.
Arrangör: Byinvånarna

Hammenhög

10.00-20.00 Antikt, Retro-Loppis, Kuriosa, Konst mm. REA på alla tavlor med 50 procent. Välkomna till en uppvärmd lokal på c:a 1300 m2. Här säljs allt mellan himmel och jord. Välkomna och kolla och hitta Era fynd!
Arrangör: Allt i Allo Österlenkonsult

11.00-20.00 En liten bit av Medelhavet Välkomna att besöka Medelhavet på Österlen! I vår trädgård, höstens färgpallet i vacker harmoni! I vår butik dofter, färger och smaker från Medelhavet, En upplevelse för alla sinnen både ute och inne! När mörkret faller lyser vi upp vårt Medelhavsparadis!
Arrangör: En liten bit av Medelhavet

11.00-20.00 SoulArt gallery Simrishamnvägen 55, Uppvisning av konst från Sverige, Polen, Indien och Tibet. Stor urval av keramik, skulpturer samt sjalar, jackor och väskor från Indien. Välkomna!
Arrangör: Dana Wislocka

Hannas

11.00 Cederqvist Anti & Vin Här lyser ständigt flitens lampa och en kopp kaffe finns alltid för den törstige. Hjärtligt välkomna att besöka en av Skånes roligaste Antikaffärer!
Arrangör: Cederqvist Antik & Vin

Kivik

10.00-17.00 Kiviks Musteri Öppet som vanligt i Musteributiken, Äpplets Hus och restaurang Kärnhuset.
Arrangör: Kiviks Musteri

17.00-19.30 Kiviks kapell lyser Välkommen in för stillhet, eftertanke och ljuständning.
Arrangör: Kiviks församling

Komstad

10.00-15.00 Skoaffären på Österlen Välkommen till skoaffären på 500kvm för hela familjen. Under lördagen har vi öppet som vanligt. Välkommen!
Arrangör: Komstad skor

Kåseberga

18.30 Samling vid Byahuset. Ljuslyktor delas ut och placeras gemensamt ut i byn.
19.00 Ales segel tänds och tal hålls av Byalagets ordförande. Vi fortsätter med mingel i Byahusets trädgård och grillar korv. För de som vill mingla lite längre är Byahuset öppet
Arrangör: Kåseberga Byalag

Köpingebro

10.00 Österlenkryddor tänder upp gården med marschaller och bjuder in till sin servering, med stämningsfullt tända ljus. Vi erbjuder vår klassiska saffransfika med saffranspannkaka som ni även kan köpa med hem. Gårdsbutiken är välfylld och har smakprover av årets nyheter. Meny 1 Saffranspannkaka med hemkokt salmbärssylt och grädde, kaffe eller te. Meny 2 Saffransglass med hemkokt salmbärssylt och grädde, kaffe eller te. Pris: 100:-/person. Vänligen förbeställ glass.
Arrangör: Österlenkryddor

Löderup

18.00 Byalaget tänder 200 st marschaller på Storgatan, från kyrka till kyrka.
18.00-19.00 bjuder Byalaget på gulaschsoppa vid Lokalföreningen. Alla är hjärtligt välkomna.
Arrangör: Löderups Byalag

Nybostrand

12.00-16.00 Österlenskatten Öppen ateljé , galleri och butik med konst och presentartiklar för alla som gillar katter.
Arrangör: Österlenskatten

Onslunda

11.00-20.00 Borstakongen Borstbutik & Café Vi lyser upp borstbutik & café. Borstbutiken fylld med borstarna du inte trodde dig behöva, här finns även lokala hantverkare. Fotoutställning, utförsäljning av borstar och böcker, 1 trp upp. Cafeét serverar smörgåstårta, bakelser mm. Ta med hem eller fika i vår servering, med mysig belysning.
15.00 Godisregn från bryggan
Arrangör: Borstakongen Borstbutik & Café

 

17.30 Byalaget tänder marschaller utmed Onslundavägen, Lantmannavägen samt Vitabyvägen.
Arrangör: Onslunda Byalag

Ravlunda

17.00 Ravlunda sockens byalag tänder 300 marschaller i byn, längs vägen från kyrkan till Bränneriet.
Arrangör: Ravlunda sockens byalag

Sandhammaren

17.00-22.00 Sandhammarens fyrplats Se från fyrbalkongen strålarnas svep över sjö och skog.
I oljeboden visas foton från Österlen av Carl Fredrik Olsson och Christina Broomé Alamin.
Arrangör: Föreningen Sandhammarens Fyrplats

Simrishamn

12.00-19.00 Olaols Gelato mellan Gladsax och Baskemölla. Gelato med smak av hösten; aronia & kanel, havtorn & vit choklad, saffran, björnbär & lavendel. Generösa våfflor, vete eller bovete, med matiga röror. Vegan alternativ finns. Kaffe, te och kall dryck. Egentillverkade efterrättssåser och keramik. Välkommen till vår upplysta 1800-talsgård.
Arrangör: Olaols Gelato

14.00-20.00 Skeppargårdens Galleri  Skepparegatan 5 (gårdshus). Utställning av foton i spännande ljus av fotograf Ove Deilert. Ylva Stockelberg berättar om sin vinbok och sina kattböcker. Upplyst innergård. Vi bjuder på fika!
Arrangör: Skepparegårdens galleri

15.00 Traditionell konsert i St Nicolai kyrka med Boel Adler och Blue Light Jazzband
Arrangör: Svenska Kyrkan/Blue Light Music

15.30-19.30 Kura Skymning  Hjärtevärmande sydda bilder i fritt symaskinsbroderi av siden och mängder av stygn. Utställningen är på Gröna gårdens samlingsrum, på Stenbocksgatan. Följ ledljusen…. skyltat från Stenbocksg och Järnvägsgatan.
Arrangör: Cillas sydda bilder

17.00-20.00 The Swedish Academy of Realist Art Välkommen till vår vackra konstskola, en av få i världen som utbildar i klassiskt/realistiskt måleri. Njut av vackra konstverk i skenet av levande ljus.
17.30 Rundvisning av skolan.
18.00-20.00 Porträtteckning/måleri för den som vill, även detta endast upplyst av kandelabrar. Kostar ingenting men ta med eget material. Kaffe/te och hembakad kaka finns att köpa.
Arrangör: The Swedish Academy of Realist Art

19.30 Jazzkonsert Swing and sweet med Blue Light Jazzband på Café Kagan vid torget i Simrishamn.
Arrangör: Café Kagan/Blue Light Music

Skåne Tranås

10.00-18.00 Längorna Vi lyser upp både ute och inne och butiken är fylld med unika plagg och accessoarer från märken som Olars Ulla, Ewa i Walla, Aino, Sahara London, m.flera. Vi bjuder på tilltugg och har erbjudanden hela helgen. Välkomna in.
Arrangör: Längorna

12.00 Bäddsoffexperten Kom in och prova våra senaste nyheter av madrasser i naturmaterial. Givetvis lyser vi upp hela kvällen.
Arrangör: Bäddsoffexperten

Smedstorp

11.00-20.00 Gamla Bryggeriet När mörkret faller lyser vi upp trädgården och gallerier med levande ljus.
Arrangör: Gamla Bryggeriet

Tomelilla

12.00-17.00 Palatz Galleri Pall Solnes ställer ut sin konst i galleriet på Gustafs torg 2. Välkomna!
Arrangör: Pall Solnes

Den lysande Spettekakan är ett pågående förslag som konstverk och belysning i skånska rondeller. Designen är klassisk, och den upplyser oss om livets sötebrödsdagar förr, nu och i framtiden. Tillverkningstekniken är en modern version av det traditionella spritsandet, utfört av en industrirobot, men designat och format för hand av konstnären Carin Pleininger. Spettekakan finns i Sparbanken Skånes fönster under hela helgen.
Arrangör: Carin Pleininger

Vitaby

Vitaby Kyrka och kyrkogård
12.00-21.00 Vitaby kyrka öppen för eftertanke och ljuständning
16.00-21.00 Kyrkogården lyser av eldar och marschaller
20.00 Mässa i Vitaby kyrka – mörk kyrka – levande ljus
Arrangör: Kiviks församling

Vitemölla

18.00 Vitemölla Lyser Marschallerna lyser som nu traditionen sedan länge bjuder. Och ger en mäktig inramning till minglande på hamnplan. Det kommer att bjudas på något varmt att dricka. För oss i Vitemölla är Österlen lyser ett välkommet tillfälle att träffas under några timmar på lördagskvällen. Under denna den mörkaste tiden, är ju de naturliga mötestillfällena annars så få.
Arrangör: Vitemölla Lejeförening

Östra Ingelstad

18.00-21.00 I vått och torrt Välkomna till vår mysiga miljö i skenet av eldar och ljus. Inspireras av vår belysning till trädgården och det magiska när marschaller lyser i alla rostiga dekorationer! Upplev vårt runda växthus som har en speciell mysfaktor. Extraerbjudanden! Se våra nyheter inför julen! Dagtid, öppet som vanligt tors – sön 11.00-17.00. Passa på sista öppethelgen för säsongen!
Arrangör: I vått och torrt

Östra Tommarp

17.00-20.00 Spinneriet och dess trädgårdar lyses upp med närmare tusen levande ljuskällor. Museet är öppet med entréavgift 50kr för vuxna och barn över 18år. Servering av kaffe och hembakat samt grillad korv med bröd. Passa på och känn historiens vingslag och upplev naturens mystik till ljudet av den brusande Tommmarpsån. Varmt välkomna önskar fam Hernedahl.
Arrangör: Tommarps Ullspinneri

 

Söndag 6/11

Anklam – Komstad

Genväg Österlen Vi lyser upp hela Genväg Österlen väg 1570 från Anklam till Komstad. Företagen längs Genväg Österlen har olika öppettider och lyser upp både på dagen och kvällen och visar upp sina verksamheter. (Se resp företag och ort). Det serveras mat, dryck, underhållning och mycket värme längs vägen.
Arrangör: Genväg Österlen

Bondrum

11.00-14.00 Ecotopia Österlen under dina fötter – Berggrund, jord och vatten är våra geo-resurser. Söndagsbrunch som börjar med att vi avnjuter veganskt från gårdens söndagsbuffé. Sen föreläser Barbara Wohlfarth, professor i kvartärgeologi vid Stockholms universitet och bosatt i Fågeltofta. Denna brunch vill öka förståelsen för de geo-resurser som vi dagligen använder oss av på Österlen. Vill du även veta vilka geo-resurser du har på din hustomt eller gården du bor på?  Boka bord här.
Arrangör: Ecotopia

Brantevik

11.00-15.00 Fiskvagnen i södra hamnen på Brantevik. Färsk fisk, Rökad fisk, Fiskrätter, Wallenbergare, Laxkorv och div Sillinläggningar.
Arrangör: Branteviksfisk

Bästekille

11.00-18.00 Fabriken Finalhelg för två stora utställningar.  Måleri, grafik och skulptur med en av Sveriges främsta konstnärer – PG Thelander. Fotografier av Wolfgang Volz, som dokumenterade samtliga verk av Christo och Jeanne-Claude, från 1971 till Triumfbågen 2021. Entré 140kr inkl katalog och konstvisningar kl 13, 15 och 17. Dokumentärfilmer om PG Thelander samt Volz/Christo & Jeanne-Claude visas under hela helgen. Varmt välkomna.
Arrangör: Fabriken Bästekille

Everöd

10.00-13.00 Wenanders Möbler & Ting Jag restaurerar möbler och ting, med traditionella hantverkstekniker och reversibla material. I min butik på bygatan i Everöd, 4 km norr om Tomelilla, finner du allt ifrån herrgårdsmöbler till allmoge av hög kvalitet. Har du frågor om dina egna äldre möbler ta med foton. Tel 0707-558802
Arrangör: Wenanders Möbler & Ting

Gislöv

11.00-17.00 BRICK Österlen I cafét serveras pannkakstårta med bär och grädde, långkokt högrevschili med nachos och gräddfil, grillade mackor, gokaffe och fika. Vår butik med härtillverkad inredning håller öppet. Österlen lyser firas med en tipsrunda i form av spännande ljusinstallationer runt gården. Pris till alla som deltar samt en 1:a pris vinnare som dras efter helgen.
Arrangör: BRICK Österlen

Hammenhög

11.00-15.00 En liten bit av Medelhavet Välkomna att besöka Medelhavet på Österlen! I vår trädgård, höstens färgpallet i vacker harmoni! I vår butik dofter, färger och smaker från Medelhavet, En upplevelse för alla sinnen både ute och inne!
Arrangör: En liten bit av Medelhavet

11.00-20.00 SoulArt gallery Simrishamnvägen 55, Uppvisning av konst från Sverige, Polen, Indien och Tibet. Stor urval av keramik, skulpturer samt sjalar, jackor och väskor från Indien. Välkomna!
Arrangör: Dana Wislocka

Hannas

11.00 Cederqvist Anti & Vin Här lyser ständigt flitens lampa och en kopp kaffe finns alltid för den törstige. Hjärtligt välkomna att besöka en av Skånes roligaste Antikaffärer!
Arrangör: Cederqvist Antik & Vin

Kivik

10.00-17.00 Kiviks Musteri Öppet som vanligt i Musteributiken, Äpplets Hus och restaurang Kärnhuset.
Arrangör: Kiviks Musteri

Komstad

11.00-15.00 Skoaffären på Österlen Välkommen till skoaffären på 500kvm för hela familjen. Under söndagen har vi öppet som vanligt.
Arrangör: Komstad skor

Köpingebro

10.00 Österlenkryddor tänder upp gården med marschaller och bjuder in till sin servering, med stämningsfullt tända ljus. Vi erbjuder vår klassiska saffransfika med saffranspannkaka som ni även kan köpa med hem. Gårdsbutiken är välfylld och har smakprover av årets nyheter. Meny 1 Saffranspannkaka med hemkokt salmbärssylt och grädde, kaffe eller te. Meny 2 Saffransglass med hemkokt salmbärssylt och grädde, kaffe eller te. Pris: 100:-/person. Vänligen förbeställ glass.
Arrangör: Österlenkryddor

17.00-19.00 Byalaget Köpingebro När höstmörkret har lagt sej över nejden. Då firar vi Österlen lyser. Vi lyser upp i byn och grillar korv , kaffe med kaka uppe vid stationen i Köpingebro. Tipsrunda för barn och vuxna. Välkomna!
Arrangör: Köpingebro byalag

Nybostrand

12.00-16.00 Österlenskatten Öppen ateljé , galleri och butik med konst och presentartiklar för alla som gillar katter.
Arrangör: Österlenskatten

Onslunda

11.00-16.00 Borstakongen Borstbutik & Café Vi lyser upp borstbutik & café. Borstbutiken fylld med borstarna du inte trodde dig behöva, här finns även lokala hantverkare. Fotoutställning, utförsäljning av borstar och böcker, 1 trp upp. Cafeét serverar smörgåstårta, bakelser mm. Ta med hem eller fika i vår servering, med mysig belysning.
Arrangör: Borstakongen Borstbutik & Café

 

Simrishamn

12.00-16.00 Skeppargårdens Galleri  Skepparegatan 5 (gårdshus). Utställning av foton i spännande ljus av fotograf Ove Deilert. Ylva Stockelberg berättar om sin vinbok och sina kattböcker. Upplyst innergård. Vi bjuder på fika!
Arrangör: Skepparegårdens galleri

12.00-19.00 Olaols Gelato mellan Gladsax och Baskemölla. Gelato med smak av hösten; aronia & kanel, havtorn & vit choklad, saffran, björnbär & lavendel. Generösa våfflor, vete eller bovete, med matiga röror. Vegan alternativ finns. Kaffe, te och kall dryck. Egentillverkade efterrättssåser och keramik. Välkommen till vår upplysta 1800-talsgård.
Arrangör: Olaols Gelato

15.30-19.30 Kura Skymning  Hjärtevärmande sydda bilder i fritt symaskinsbroderi av siden och mängder av stygn. Utställningen är på Gröna gårdens samlingsrum, på Stenbocksgatan. Följ ledljusen…. skyltat från Stenbocksg och Järnvägsgatan.
Arrangör: Cillas sydda bilder

Skåne Tranås

12.00 Bäddsoffexperten Kom in och prova lite av våra nyheter från Woodman Ukraine. Givetvis lyser vi upp hela kvällen..
Arrangör: Bäddsoffexperten

10.00-15.00 Längorna Vi lyser upp både ute och inne och butiken är fylld med unika plagg och accessoarer från märken som Olars Ulla, Ewa i Walla, Aino, Sahara London, m.flera. Vi bjuder på tilltugg och har erbjudanden hela helgen. Välkomna in.
Arrangör: Längorna

Smedstorp

11.00-16.00 Gamla Bryggeriet När mörkret faller lyser vi upp trädgården och gallerier med levande ljus.
Arrangör: Gamla Bryggeriet

Tomelilla

12.00-17.00 Palatz Galleri Pall Solnes ställer ut sin konst i galleriet på Gustafs torg 2. Välkomna!
Arrangör: Pall Solnes

Den lysande Spettekakan är ett pågående förslag som konstverk och belysning i skånska rondeller. Designen är klassisk, och den upplyser oss om livets sötebrödsdagar förr, nu och i framtiden. Tillverkningstekniken är en modern version av det traditionella spritsandet, utfört av en industrirobot, men designat och format för hand av konstnären Carin Pleininger. Spettekakan finns i Sparbanken Skånes fönster under hela helgen.
Arrangör: Carin Pleininger

Östra Ingelstad

11.00 I vått och torrt Varmt välkomna att besöka oss denna sista dagen för säsongen! Passa på att titta på trädgården och alla höstfärger, den brukar vara magnifik! Vi har plockat fram våra nyheter inför julen och har erbjudanden även idag! Vi har sen öppet efter överenskommelse och nu i år även under julhelgerna. För tider se vår hemsida eller sociala medier.
Arrangör: I vått och torrt