Björn Ranelid – Ambassadör

2012 tackade Björn Ranelid ja till att bli ambassadör för Österlen Lyser. Denna välkända och mycket produktiva författare har skrivit ett trettiotal böcker inom en rad olika områden.
Björn har under sitt 30-åriga författarskap gjort sig särskilt känd för sin unika och helt egna språklig stil, kallad ”det ranelidska språket”. Han har fått flertalet kända utmärkelser bl a Aftonbladets kulturpris (1989) och Augustpriset (1994), men har även blivit lokalt uppmärksammad genom t ex Region Skånes stora kulturpris (2006).
Björn är också en mycket efterfrågad föredragshållare som gjort tusentals framträdanden i de mest skiftande sammanhang. Vi är oerhört stolta över att Björn vill vara vår ambassadör och är övertygade om att hans unika språkliga uttrycksförmåga i kombination med hans många möten med människor ska ge Österlen Lyser en stor skjuts framåt.
Så här skriver Björn själv om sitt ambassadörskap för Österlen Lyser: ”Österlen har en alldeles egen sol som lyser året om och den finns inom människorna som lever och verkar här. Denna plats är mig mera kär än alla andra landskap i Sverige. Jag är stolt och synnerligen hedrad över att få vara ambassadör för ett Österlen som lyser. I all den stund som jag inte är född eller uppvuxen här, ty jag fick nåden att börja älska denna del av Skåne, när jag närmade mig trettio år i livet.

Björn Ranelid
Ambassadör för Österlen Lyser