En lysande idé! Ett vanligt, slitet uttryck blir plötsligt fullständigt klockrent: EN LYSANDE IDÉ. Det hela föddes som en tanke, en idé, en vision. Tanken var god, och nog lyser det om den! Visionen blev verklighet: 2005 genomfördes en storslagen ljusinstallation som syntes över hela Österlen.
Allt började med en kurs i marknadsföring hos Gaby Gummesson i Gärsnäs, i samarbete med Region Skåne. En av eleverna var Emma Karp Lundström, en annan var Madeleine Bergström. Hur skulle de på ett handgripligt sätt kunna visa vad de hade lärt sig under kursen? Emma hade redan tidigare funderat på den lysande idén: hela Österlen skulle lysa ett par dygn under den mörkaste delen av året. Tanken var att förlänga säsongen för företagen i området och samtidigt gynna gemenskapen ute i byarna.
Med Emma som den stora visionären arbetade de tre och ytterligare ett par kursdeltagare vidare med idén, och snart hade man fått ihop en större projektgrupp med medlemmar från hela området. Arbetet fortskred under några månader, kontakter togs, idéer flödade under informationsmöten. Visionen var att lysa upp hela Österlen under en mörk höstnatt med en fantastisk ljusfest. Projektet fick namnet Österlen lyser i höstmörkret. Nu skulle trakten sättas på kartan ordentligt. Österlen har ju en mycket intensiv sommarsäsong med besökare från hela landet och utlandet (trots att badvattnet inte hör till de varmare). Inte en enda sängplats går att uppbringa på hotell, pensionat och B&B i juli månad. Dagligen kan besökare och boende välja i ett ofantligt rikt utbud av nöjen och kultur. Som många säger: Går jag på ett evenemang, så missar jag tio andra som är lika lockande. Konstgallerier och butiker ligger tätt. Teaterföreställningar och konserter finns i överflöd. Sedan blir det tyst. Mörkret kryper närmare. Turisterna försvinner. Alla drar sig hemåt och kurar i sina hus och skånegårdar i väntan på den stora invasionen under påskveckan. Den bilden är inte riktigt sann. Kulturen lever året om men syns inte så mycket utåt. Emma såg hur detta kunde ändras. Ett upplyst, strålande Österlen skulle locka till sig människor även under den mörka årstiden. Olika verksamheter skulle synas. Kommunerna Tomelilla och Simrishamn hängde på och ordnade programpunkter. Bibliotek, skolor, byalag och föreningar födde egna idéer.
En bit ut till havs ligger en trevlig granne: danska Bornholm. Hej Bornholm! Löd parollen när man ställde upp sina bilar med strålkastarna riktade ut mot ön med tanken att bornholmarna skulle blinka tillbaka! Ett liknande arrangemang hade pågått något år i trakten kring Kivik – Upplysningstiden. Den produceras som ett samarbete mellan kultur och näringsliv. Företag och kulturarbetare tände under allhelgonahelgen 2004 upp området med olika ljusinstallationer. Även kyrkan deltog i form av ett ljus- och ljudspel på Vitaby kyrkogård. Österlen Lyser tog kontakt med Upplysningstiden, och de två evenemangen samarbetade – för att Österlen ska lysa ännu mer!
Projektet som strålar över Skånes sydöstra hörn växer. Arbetsgruppen inom Österlen Lyser samordnar alla byalag, företag och föreningar och som anmäler sina evenemang, vilka sedan marknadsförs gemensamt. Det viktiga är ju att öka bygemenskap och företagande året om. Alla – även privatpersoner – på hela Österlen kan delta utan att anmäla det i förväg, gärna med en lykta eller en marschall på balkongen, trappan, på en mur eller i trädgården. Och det är mycket noga att framhålla, att detta inte är något halloween-arrangemang!